Προσκυνηματικό Απογευματινό στα Φλάμπουρα Πρεβέζης

Προσκυνηματικό Απογευματινό στα Φλάμπουρα Πρεβέζης

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, σε μια λαμπρή ανοιξιάτικη ημέρα, ο Σύνδεσμός μας πραγματοποίησε ένα θαυμάσιο προσκυνηματικό απογευματινό στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού, στα Φλάμπουρα Πρεβέζης. Πενηντα τρία (53) εκλεκτά μέλη και φίλοι του Συνδέσμου μας, συνεπείς στο ραντεβού μας, ξεκινήσαμε με χαρά και ευφρόσυνη διάθεση, διανύοντας τη δίωρη διαδρομή, μέσω της Ιονίας Οδού, στα γραφικά και πανέμορφα μέρη της Ηπείρου. Φθάνοντας στο ιστορικό και επιβλητικό μοναστήρι την ώρα που άρχιζε η ακολουθία, γοητευθήκαμε από την ομορφιά, την ηρεμία και την παραδεισένια γαλήνη που απέπνεε όλος ο χώρος.

Εισήλθαμε με ευλάβεια στο καθολικό της Βυζαντινής Μονής, του Τιμίου Προδρόμου, όπου παρακολουθήσαμε το Μεγάλο Απόδειπνο που τελέστηκε μέσα σε ένα κλίμα κατάνυξης, απόλυτης ησυχίας και προσευχής. Οι 20 μοναχοί σε δύο χορούς μας προσέφεραν μια ψυχική αγαλλίαση με τις εναλλαγές των ύμνων και των αναγνωσμάτων του Μεγάλου Απόδειπνου και τις ευχές των χαιρετισμών προς την Παναγία και το Χριστό, που έψαλαν με λιτό και απέρριτο βυζαντινό ύφος.

Η παλαιά Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού κτίστηκε στην κορυφή του Ηλιοβουνίου (560 μ. ύψ.), πάνω από το χωριό Πέτρα, στο δρόμο από Πρέβεζα προς Άρτα επί των ημερών του Ιερομόναχου Καλλίστου το 1720. Στα 1852 ο ηγούμενος Διονύσιος Β’ ανήγειρε νέο ναό, στη θέση του παλιού και κατασκεύασε στον ποταμό Λούρο τη γνωστή μέχρι σήμερα “γέφυρα του Καλογήρου”.

Η προσφορά της Μονής στους υπόδουλους χριστιανούς της περιοχής υπήρξε ανεκτίμητη στους χρόνους της Τουρκοκρατίας. Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή της στην παιδεία των υποδούλων, αφού χρηματοδοτούσε με 22.000 γρόσια το χρόνο, τα σχολεία της περιοχής. Η Μονή υπέστη σοβαρές καταστροφές στη διάρκεια του ατυχούς ελληνοτουρκικού πολέμου το 1897 και πυρπολήθηκε από τις δυνάμεις κατοχής το 1943-44, επειδή αποτελούσε κέντρο εθνικής αντιστάσεως της περιοχής. Εκ θαύματος σώθηκε το περίφημο Καθολικό με το αξιόλογο γλυπτό πέτρινο τέμπλο του.

Επί των ημερών του Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου, η Μονή μεταφέρθηκε σε ανεγερθέν εκ θεμελίων νέο κτηριακό συγκρότημα, κοντά στην κοινότητα Φλάμπουρα, 15 χιλ. από την Πρέβεζα, επί της οδού προς την Άρτα. Επανδρώθηκε με 25 μοναχούς και ιερομονάχους που διακονούν ποικιλοτρόπως στο ιεραποστολικό και πνευματικό έργο της Μητροπόλεως, υπό τον Ηγούμενό τους αρχιμ. Εφραίμ Τουμπέκη. Τα εγκαίνια του καθολικού επ’ ονόματι του Τιμίου Προδρόμου τελέστηκαν την Κυριακή 9 Ιουνίου 1996.

Μετά το πέρας της ακολουθίας του Μεγάλου Αποδείπνου, ένας μοναχός μας μίλησε για την ιστορία του Μοναστηριού και ακολούθως προσφέρθηκε κέρασμα στον προαύλιο χώρο του Ναού.

Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για την πανέμορφη Πρέβεζα όπου, στον παραλιακό δρόμο με τις πολλές και εξαιρετικές καφετέριες, απολαύσαμε τον απογευματινό μας καφέ, με θέα το πλήθος των ιστιοφόρων και το απέραντο γαλάζιο του Αμβρακικού.

Και με το σούρουπο πήραμε το δρόμο της επιστροφής για το Αγρίνιο έμπλεοι από τη χάρη και την ευλογία του Προφήτου Ηλιού και του Τιμίου Προδρόμου, που μας χάρησαν αυτή την πνευματική ευφορία, την ψυχνική ανάταση, το αναβάπτισμα στην κολυμβήθρα της παράδοσης και του ορθοδόξου μοναχισμού, που προσφέρουν τα κάστρα της Ορθοδοξίας, τα ιερά μοναστήρια μας. Έτσι έκλεισε και αυτή η θαυμάσια απόδρασή μας από τα καθημερινά και τα γήινα προς τα πνευματικά και ουράνια που πλημύρισαν την καρδιά μας από αγαλλίαση και ευφροσύνη.