Μνημόσυνο – Χαιρετισμοί (Γ΄ Στάση) στο Θέρμο

Μνημόσυνο – Χαιρετισμοί (Γ΄ Στάση) στο Θέρμο

Την Β’ Κυριακή των Νηστειών, στις 24 Μαρτίου 2019, ο Σύνδεσμός μας, τηρώντας την από πολλών ετών παράδοση, τέλεσε το καθιερωμένο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων συναδέλφων πολιτικών Συνταξιούχων Δ.Υ. της περιφέρειάς μας, στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου Αγρινίου. Παρευρέθησαν αρκετά μέλη του Συνδέσμου μας, τιμώντας τη μνήμη των προαπελθόντων συναδέλφων, στα οποία προσφέρθηκε καφές, μετά τη Θεία Λειτουργία, στο Πνευματικό Κέντρο του ιερού ναού της Ευαγγελίστριας, μέσα σε μια ζεστή και εγκάρδια ατμόσφαιρα και σε κλίμα συγκίνησης και αγαθής ενθύμησης για τους μεταστάντες συναδέλφους.

Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019, μια ανοιξιάτικη και ολόλαμπρη ημέρα, ζήσαμε ένα θαυμάσιο προσκυνηματικό απογευματινό, όταν 53 εκλεκτά μέλη και φίλοι του Συνδέσμου μας, αναχωρήσαμε για ένα οδοιπορικό στην ιστορική και γραφική κωμόπολη του Θέρμου, το πιο σημαντικό διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας το πάλαι ποτέ, όπου παρακολουθήσαμε την ακολουθία της Γ’ Στάσης των Χαιρετισμών στην Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά.

Με ευφρόσυνη διάθεση και χαρά που ήταν διάχυτη σε όλους μας, διανύσαμε την ωριαία διαδρομή μέσα στην ανοιξιάτικη φύση με τα ειδυλλιακά τοπία της, τα ποικιλόχρωμα βουνά, την οργιώδη βλάστηση, ώσπου φτάσαμε στο πανέμορφο Θέρμο, πατρίδα του Εθναποστόλου, του Εθνεγέρτη, του αγίου των σκλάβων Κοσμά του Αιτωλού.

Πρώτος σταθμός μας το περικαλλές, νεόδμητο Αρχαιολογικό Μουσείο του Θέρμου, που κτίστηκε με τις τελειότερες μουσειακές τεχνικές, και μας εντυπωσίασε με τα πολύτιμα ευρήματα και τους θησαυρούς που εκτίθενται με άριστη διάταξη σε όλες τις αίθουσες.

Η μόνιμη έκθεση που διαρθρώνεται σε έξι θεματικές ενότητες, περιλαμβάνει ευρήματα από το ιερό του Απόλλωνος θερμίου, από μικρότερα γειτονικά ιερά, καθώς και ευρήματα από πόλεις-μέλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Στην τέταρτη θεματική ενότητα προβάλλεται ο πλούσιος αρχιτεκτονικός διάκοσμος των ναών του Απόλλωνος Θερμίου, του Απόλλωνος Λυσείου και της Λαφρίας Αρτέμιδος. Στην πέμπτη θεματική ενότητα παρουσιάζονται ευρήματα από πλούσιους τάφους αιτωλικών πόλεων που ήκμασαν γύρω από τη λίμνη Τριχωνίδα και αποτέλεσαν τον πυρήνα της Αιτωλικής Συμπολιτείας όπως το Τριχώνιο (Γαβαλού), αι Άκραι (Λιθοβούνι), η Μέταπα (Καψοράχη) και η Πάμφια (Σιταράλωνα). Με τη μάχη της Πύδνας το 167 π.Χ. και την υποταγή της Αιτωλικής Συμπολιτείας στη Ρωμαϊκή δύναμη, το Θέρμο χάνει την αίγλη του και παρακμάζει. Το μεγαλείο του Ιερού και της Αιτωλικής Συμπολιτείας περνάει οριστικά στη λήθη της Ιστορίας.

Γοητευμένοι και ενθουσιασμένοι από την εξαίρετη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου, κατευθυνθήκαμε στην κεντρική πλατεία του Θέρμου, όπου απολαύσαμε τον καφέ μας και στη συνέχεια ανηφορίζουμε για το ονομαστό γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Κοσμά, όπου προσκυνήσαμε με ευλάβεια το απότμημα του ιερού λειψάνου του Αγίου που έφερε από την Αλβανία ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων κ.κ. Αναστάσιος, και παρακολουθήσαμε με κατάνυξη την Ιερή Ακολουθία των Χαιρετισμών την οποία τέλεσε ο αιδεσιμώτατος π. Λεωνίδας με τον καλλίφωνο χορό των μοναζουσών που έψαλαν στο γυναικωνίτη, ενώ ο εξαίρετος θεολόγος κ. Ι. Κωστάκης με τη γνωστή του ευφράδεια, ανέλυσε το νόημα του Ακαθίστου Ύμνου σε μια θεολογική και διαφωτιστική ομιλία του.

Έτσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη αυτή εξόρμηση του Συνδέσμου μας και με το σούρουπο πήρανε το δρόμο της επιστροφής με τις καρδίες μας πλημμυρισμένες από ευφροσύνη, εσωτερική αγαλλίαση, ψυχική ανάταση και μεταρσίωση, αφού αξιωθήκαμε για μια ακόμη φορά να υμνήσουμε την Παναγία μας, να λάβουμε τη χάρη και την ευλογία της καθώς και του Αγίου Κοσμά, ώστε να πορευτούμε προς την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα με πίστη, αγάπη, ταπείνωση, για να ζήσουμε τα σεπτά πάθη του Κυρίου μας, τη Σταύρωση και τη ζωηφόρο Ανάστασημ προσμένοντας και τη δική μας Ανάσταση και την Ανάσταση της φίλτατης πατρίδας μας.