Εκδρομή Συνταξιούχων Δ.Υ. Αιτωλ/νιας στο Ζαγόρι

Εκδρομή Συνταξιούχων Δ.Υ. Αιτωλ/νιας στο Ζαγόρι
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η ημερήσια εκδρομή του Συνδέσμου μας στα φημισμένα Ζαγοροχώρια, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Απριλίου του 2015.Με την πιο μεγάλη συμμετοχή ως τώρα των μελών και των φίλων του Συνδέσμου, ξεκινήσαμε στις 7 το πρωί απ’ το τρένο με δύο πούλμαν.Στο πρώτο είχαμε ξεναγό τη φιλόλογο Πηνελόπη Θάνου απ΄το Καβαλάρι Ζαγορίου η οποία καθ΄όλη τη διάρκεια της εκδρομής με τρόπο γλαφυρό, εύγλωττο και ουσιαστικό μας περιέγραφε και μας επεξηγούσε κάθε τι σημαντικό που αντικρύζαμε.Στο δεύτερο μικρότερο πούλμαν χρέη ξεναγού ανέλαβε η κα Αγγελική Κουκοπούλου, σύζυγος του προέδρου μας, δασκάλα, ηπειρώτισσα, με γνώση και βιώματα του τόπου, που με γλαφυρότητα και χάρη περιέγραφε κάθε θαυμαστό και αξιοθέατο που συναντούσαμε στο ταξίδι μας.Μετά τα Γιάννενα πορευτήκαμε προς το κεντρικό Ζαγόρι, ένα τόπο με σπάνια ομορφιά, με τοπία που εναλλάσσονται από γυμνούς, απότομους, γρανιτένιους όγκους, δασώση βουνά με πεύκα και έλατα, απότομες χαράδρες και φαράγγια αλλά και με ξεχωριστή παράδοση και πολιτισμό.Ένας τόπος που ανέδειξε μεγάλους καλλιτέχνες, μαστόρους, ποιητές, πολιτικούς, ήρωες και ευεργέτες του τόπου και της πατρίδας γενικότερα.

Θαυμάσαμε παλαιά αρχοντικά με την ιδιότυπη αρχιτεκτονική τους, επιβλητικά κτήρια, γραφικά λιθόκτιστα γεφύρια και μεγάλες ιστορικές εκκλησίες.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας προξένησε στο παλιό αρχοντοχώρι Νεγάδες, ο επιβλητικός τρισυπόστατος ναός – τρίκλιτη Βασιλική – αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο, τον Άγιο Δημήτριο και την Αγία Τριάδα.

Επισκεφθήκαμε κυρίως δύο απ’ τα πιο ξακουστά Ζαγοροχώρια, το Τσεπέλοβο και το Μονοδένδρι.

Στο πρώτο θαυμάσαμε τον περίφημο Βυζαντινό Ναό του Αγίου Νικολάου με τους δώδεκα τρούλους και το επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο και γευματίσαμε σε μια εξαιρετική, παραδοσιακή ταβέρνα.

Στο δεύτερο απολαύσαμε τον καφέ μας στην κεντρική πλατεία το απόγευμα, στη συνέχεια πήραμε το μονοπάτι για το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής κι από κει απολαύσαμε την καταπληκτική θέα προς το περίφημο Φαράγγι του Βίκου.

Η ώρα της επιστροφής πλησίαζε και μια χαρμόλυπη διάθεση γέμιζε την καρδιά μας για το Ζαγόρι όπου παλιότερα ακτινοβολούσε το πνεύμα και η ευποϊια, που γέννησε τέκνα που μεγαλούργησαν σ’ όλα τα πλάτη και μήκη της γής και σήμερα βρίσκεται σε μια κατάσταση ερήμωσης, μαρασμού και εγκατάλειψης.

Έτσι τελείωσε άλλη μια εκδρομή του Συνδέσμου μας που μας έδεσε περισσότερο μεταξύ μας, μας ψυχαγώγησε, μας προσέφερε μεγάλες πνευματικές και ψυχωφέλιμες συγκινήσεις, μας έφερε κοντά σε τόπους μαρτυρικούς και δοξασμένους, ποτισμένους με τα αίματα ηρώων.

Η επιτυχία κι αυτής της εκδρομής μας έδωσε δύναμη και ηθικό για τη συνέχιση του έργου μας, για την πραγματοποίηση κι άλλων ανάλογων εξορμήσεων που κάνουν τη ζωή μας ποιοτικότερη και ομορφότερη.