Εκδρομή Συλλόγου στο Δίστομο, Λειβαδιά, Όσιο Λουκά και Αράχωβα

Εκδρομή Συλλόγου στο Δίστομο, Λειβαδιά, Όσιο Λουκά και Αράχωβα

Η Πέμπτη της 12ης Μαϊου 2016 ήταν μια θαυμάσια μέρα για το Σύνδεσμό μας αφού 52 μέλη και φίλοι μας είχαμε την ευκαιρία και τη χαρά να απολαύσουμε ένα εξαιρετικό οδοιπορικό σε τόπους και μνημεία που μας προσέφεραν εξαιρετικές συγκινήσεις και τόνωσαν το εθνικό και θρησκευτικό μας συναίσθημα.

Στις 7 το πρωί ξεκινήσαμε και πάλι απ’ το σταθμό του τραίνου, ομοθυμαδόν και με χαρούμενη διάθεση για τη μακρά περιήγησή μας.

Πρώτος σταθμός για ένα καφέ στην υπέροχη παραλία της γραφικής Ιτέας και στη συνέχεια πορευθήκαμε στο μαρτυρικό χωριό του Διστόμου όπου επισκεφθήκαμε το μεγαλοπρεπές μνημείο που στήθηκε προς τιμήν των 218 εκτελεσθέντων αθώων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στις 10 Ιουνίου 1944.

Με συγκίνηση ψάλλαμε τον εθνικό μας ύμνο, αποτίοντας φόρο τιμής σ’ όσους θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας.

Και το ταξίδι μας συνεχίστηκε προς την περιώνυμη Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά στο Στείρι της Βοιωτίας, ένα μοναστήρι 1000 ετών προστατευόμενο απ’ την Ουνέσκο που καθημερινά υποδέχεται πλήθος επισκεπτών που υποκλίνονται στην απαράμιλλη αισθητική και την αναμφισβήτητη αρχιτεκτονική του αξία.

Εδώ ασκήτεψε ο Όσιος Λουκάς ο Στειριώτης (896 – 953 μ.Χ.) γνωστός για το θεραπευτικό του χάρισμα και τη φιλήσυχη ιδιοσυγκρασία του.

Ο τόπος μοιάζει να διατηρεί ακόμα και σήμερα κάτι από το “άγγιγμα” του, μια καταπραϋντική επίδραση.

Εκεί όπου βρισκόταν το μικρό, απέριττο κελί του, συναντάμε σήμερα την κρύπτη της Αγίας Βαρβάρας και τον μαρμάρινο τάφο του, που μαζί με τους δύο μεγαλύτερους και επιβλητικούς ναούς ακριβώς από πάνω, αποτελούν το κεντρικό κτηριακό σύμπλεγμα. Ο Ναός της Θεοτόκου, που λειτουργεί τακτικά, και ακριβώς δίπλα του ο κεντρικός επιβλητικός Ναός του Οσίου Λουκά, ένα αρχιτεκτονικό επίτευγμα του 10ου αιώνα που μαζί με τα ψηφιδωτά κάνει το μοναστήρι ξακουστό στα πέρατα του κόσμου, μοιάζουν και οι δύο σφιχταγκαλιασμένοι, σε μιαν αέναη επικοινωνία μεταξύ τους.

Μαζί τους ξεχωρίζουν τα μωσαϊκά και τα μαρμαροθετήματα, τα αλαβάστρινα παράθυρα, τα μαρμάρινα κιονόκρανα, το ηγουμενείο και τα αρχονταρίκια, ο τεράστιος πλάτανος της αυλής, το ηλιακό ρολόι, το παλιό φωτάναμα, ο ήχος του σημάντρου, το κελάηδισμα των πουλιών που όλ’ αυτά καθηλώνουν το ενδιαφέρον του κάθε επισκέπτη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος αγαπά ιδιαίτερα το μοναστήρι κι έχει διατελέσει ηγούμενος απ’ το 1977 ως το 1981. Η μονή αποτέλεσε ορμητήριο πολλών οπλαρχηγών όπως ο Ανδρίτσος (πατέρας του Οδυσσέα Ανδρούτσου), ο επίσκοπος Σαλώνων Ησαϊας, ο επίσκοπος Νεόφυτος Μεταξάς κι ο Αθανάσιος Διάκος που προετοίμασαν την Επανάσταση του 1821.

Αφού προκυνήσαμε με  ευλάβεια το σεπτό σκήνωμα του Οσίου και τον τάφο του στην κρύπτη της Αγίας Βαρβάρας, έμπλεοι συγκινήσεως απ΄την χάρη και την ευλογία της Παναγίας και του Οσίου Λουκά, αναχωρήσαμε για την ιστορική Λειβαδιά όπου στην ειδυλλιακή και γεμάτη τρεχούμενα νερά τοποθεσία της Κρύας απολαύσαμε το μεσημβρινό μας γεύμα.

Επόμενος και τελευταίος σταθμός μας η φημισμένη και πανέμορφη Αράχωβα με το περίφημο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, τον Άι – Γιώργη και τον Καραϊσκάκη της, όπου απολαύσαμε τον απογευματινό καφέ μας και τη βόλτα μας.

Ο εκλεκτός φίλος και συνταξιδιώτης μας κ. Θέμης Γαμβρούλης, άξιο τέκνο της Αράχωβας με τη γνωστή του αβρότητα και ευγένεια μας ξενάγησε στα του τόπου του.

Και μετά από όλη αυτή την πανδαισία των τόπων, της φύσης, της Ιστορίας και των μνημείων πήραμε το δρόμο της επιστροφής με αναβαπτισμένη και αναπτερωμένη την εθνική και θρησκευτική μας συνείδηση απ’ όλα τα ιερά και εθνικά προσκυνήματα που μας πρόσφερε η ευλογημένη πατρίδα μας.