Απολογιστική ΓΣ 2019 – Αναδρομή στις εκδηλώσεις του Συνδέσμου μας κατά το έτος 2019

Απολογιστική ΓΣ 2019 – Αναδρομή στις εκδηλώσεις του Συνδέσμου μας  κατά το έτος 2019

Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 στο κέντρο «Πιθάρι» Γιαννουζίου πραγματοποιήθηκε η απολογιστική Γενική Συνέλευση και η κοπή της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου μας. Η αίθουσα ήταν πλήρης από τα μέλη μας. Οι ιερείς ευλόγησαν την Βασιλόπιτα, η Γενική Γραμματέας Αικατερίνη Ξυλωμένου απήγγειλε ένα ποίημα και η χορωδία του Ορφέα τραγούδησε πολύ ωραία τραγούδια.

Τον Διοικητικό Απολογισμό έτους 2019 έκανε ο πρόεδρος Κων/νος Κουκόπουλος, τα συνδικαλιστικά ο αντιπρόεδρος Νικόλαος Παπαδημητρίου, τα οικονομικά ο ταμίας Γεώργιος Ροϊδης, που εγκρίθηκαν ΟΜΟΦΩΝΑ.

Σας παραθέτουμε παρακάτω την ομιλία του μέλους του Συνδέσμου μας Βασίλειου Γρηγορόπουλου, για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε το 2019.

Αναδρομή στις εκδηλώσεις του Συνδέσμου μας κατά το έτος 2019

Χρόνια πολλά, καλή ευλογημένη η νέα χρονιά του 2020 με ειρήνη, αγάπη, υγεία και κάθε χαρά.

Όλες οι εκδηλώσεις τοου Συνδέσμου μας, που πραγματοποιήθηκαν το 2019 ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και απόλυτα επιτυχείς.

Κι αυτό οφείλεται στη δική σας ολοπρόθυμη συμμετοχή, καθώς και στις άοκνες προσπάθειες του προέδρου μας κου Κωνσταντίνου Κουκόπουλου και του Δ.Σ., ώστε να οργανώσουμε και να πραγματοποιήσουμε όλες αυτές τις εξορμήσεις που μας έδωσαν την ευκαιρία να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα και τη μονοτονία της καθημερινότητας και να γνωρίσουμε σπουδαία και θαυμαστά μέρη της πατρίδας μας, με ιδιαίτερο κάλλος, με εξαίρετα μνημεία, με τόπους θυσίας, μαρτυρίου και δόξας που θα ακτινοβολούν μέσα στους αιώνες και θα δείχνουν σ’ όλη την οικουμένη την ιστορία μας, το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής, τις εκατόμβες των ηρώων και των μαρτύρων, τους ποταμούς των αιμάτων που χύθηκαν για να ζούμε σήμερα ελεύθεροι.

Ζήσαμε μοναδικές συγκινήσεις επισκεπτόμενοι τα προπύργια και τους φάρους της Ορθοδοξίας, τα πανίερα μοναστήρια μας, όπου μέσα στον κατανυκτικό και υποβλητικό χώρο του Καθολικού παρακολουθήσαμε με ευλάβεια τους Χαιρετισμούς, την Παράκληση, το Μεγάλο Απόδειπνο. Ειδικότερα, επισκεφθήκαμε την Ι.Μ. Αγ. Κοσμά του Αιτωλού στο Θέρμο, την Ι.Μ. Προφήτου Ηλιού στα Φλάμπουρα της Πρεβέζης, την Ι.Μ. Αγ. Παταπίου στο Λουτράκι, την Ι.Μ. Αγ. Ι. Θεολόγου και Αρσενίου Καππαδόκη, με ευλαβικό προσκύνημα στον τάφο του σύγχρονου Αγίου μας Γέροντος Παϊσίου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, την Ι.Μ. Αγίας Αναστασίας Φαρμοκολύτριας στα Βασιλικά της Θεσσαλονίκης, την Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, την Ι.Μ. Παναγίας Φανερωμένης στη Σαλαμίνα και την Ι.Μ. Αμπελακιώτισσας στην Άνω Χώρα της Ναυπακτίας. Όλες αυτές οι επισκέψεις μας στους παραδεισένιους και γαλήνιους χώρους των ευλογημένων αυτών Ιερών Μονών, πλημμύρισαν την ψυχή μας με ανέκφραστη χαρά και αγαλλίαση, μας προκάλεσαν πνευματική ανάταση και μεταρσίωση προς τα ουράνια, μας τόνωσαν το θρησκευτικό και πατριωτικό συναίσθημα, μας κραταίωσαν την πίστη στο Θεό και την αγάπη για την πατρίδα, μας αναβάπτισαν στην κολυμβήθρα του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, μας ζωογόνησαν με τα ζείδωρα νάματα της μοναστηριακής παράδοσης.

Σημαντική η επίσκεψή μας στον εντυπωσιακό Ακροκόρινθο, στο επιβλητικό ενετικό κάστρο και στην Αρχαία Κόρινθο με τον εκτεταμένο και σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, καθώς και το περίφημο Αρχαιολογικό της Μουσείο, όπου είναι εκτεθειμένα τα πλούσια ευρήματα και οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η σκαπάνη των ανασκαφέων.

Η επίσκεψη μας στην ένδοξη Σαλαμίνα, ζωντάνεψε στη μνήμη μας το μεγαλειώδες και κοσμοϊστορικό γεγονός της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. και τον θριάμβο των Ελλήνων, που με τον απαράμιλλο ηρωισμό τους κατίσχυσαν των Περσών και έσωσαν την Ευρώπη και το Δυτικό Πολιτισμό από μια πιθανή βαρβαρική επικράτηση.

Έτσι ανέτειλε ο «Χρυσούς αιών» του Περικλέους, η Δημοκρατία και ο Ελληνικός πολιτισμός που κατηύγασε με τη λάμψη του όλη την Οικουμένη.

Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε ευγνώμονες σ’ όσους θυσιάστηκαν για «του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την ελευθερία», αλλά να γίνουμε και άξιοι μιμητές τους δίνοντας καθημερινά τον αγώνα για την αρετή, την υπεράσπιση των Ιερών και οσίων, την προσήλωση στα ιδανικά και τις αξίες του Έθνους μας, ώστε αυτό να προκόβει και να μεγαλουργεί μέσα σ’ ένα κλίμα ενότητας, ειρήνης, αδελφοσύνης και αλληλοβοήθειας όλων των άξιων τέκνων του.

Ευχαριστώντας όλους για την παρουσία σας, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις θερμότερες ευχές μας, και να σας απευθύνουμε ένα εγκάρδιο κάλεσμα για τη συμμετοχή σας σ’ όλες τις εκδηλώσεις που προγραμματίστηκαν για το νέο έτος 2020.

Κάνοντας μια αποστροφή στο μεγάλο Αλεξανδρινό μας ποιητή Κων/νο Καβάφη, ας συμπορευθούμε στο ωραίο ταξίδι για την Ιθάκη, που θα είναι ενδιαφέρον και συναρπαστικό, διότι θα μας βγάλει στο δρόμο, που θα ‘ναι μακρύς, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις, εμπειρίες και δυνατές συγκινήσεις.

Προορισμός μας θα παραμένει πάντα η Ιθάκη, χωρίς όμως να βιάζουμε διόλου το ταξίδι. Καλύτερα, χρόνια πολλά να διαρκέσει κι ας αράξουμε γέροντες στο νησί, πλούσιοι όμως μ’ όλα όσα κερδίσαμε στη διαδρομή.

Κι’ αν πτωχική τη βρούμε, η Ιθάκη δε μας γέλασε

Έτσι σοφοί που γίναμε, με τόση πείρα, ήδη θα το καταλάβαμε, οι

Ιθάκες τι σημαίνουν.

Η Ιθάκη λοιπόν θα συμβολίζει πάντα τον αγώνα που κάνει ο καθένας μας, τους στόχους που θέτει στη ζωή του, προσπαθώντας να τους εκπληρώσει.

Κι ας μην μας διαφεύγει πως ο κυριότερος στόχος, αυτός που κρατάει σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας μέχρι την τελευταία πνοή, δεν είναι άλλος παρά η θέωση και η κατάκτηση της ουράνιας Βασιλείας και της αιώνιας ζωής.